Ekonomi

Kırmızı et üretimi geçen yıl yüzde 12,3 arttı

Kırmızı et üretimi 2022’de yüzde 12,3 artarak 2 milyon 191 bin 625 tona ulaştı.

Kırmızı et üretim varsayımı, Tarım İşletmelerinde Hayvansal Üretim Araştırması’ndan elde edilen demografik bilgilere dayanılarak belirlenmektedir. “Kasaplık Güç Oranı”ile hesaplanır “iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı”ile “ithal edilmek üzere kesilen hayvan sayısı”Ortalama karkas ağırlıklarının çarpılmasıyla elde edilir.

Buna göre, 2021 yılında 1 milyon 952 bin 38 ton olan kırmızı et üretiminin, 2022 yılında yüzde 12,3 artarak 2 milyon 191 bin 625 ton olacağı tahmin ediliyor.

Bu kapsamda, sığır eti üretimi bir önceki yıla göre %7,7 artarak 1 milyon 572 bin 747 ton, koyun eti üretimi %26,8 artışla 489 bin 354 ton, keçi eti üretimi %22,6 artışla 115 bin 938 ton, manda eti üretimi %22,6 artarak 115 bin 938 ton oldu. et üretimi ise yüzde 25,4 artarak 13 bin 586 ton oldu.

Son on yılın kırmızı et üretim iddiaları incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2013 yılında 1 milyon 99 bin 81 ton iken 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 tona ulaştığı görülüyor.

2022 yılında kırmızı et üretiminin %71,8’ini sığır eti, %22,3’ünü koyun eti, %5,3’ünü keçi eti ve %0,6’sını manda eti oluşturdu.

Hibya Haber Ajansı

haber-ugurludag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu